Grad Visoko

Načelnica odgovara Odgovori na pitanja postavljena Načelnici Općine Visoko

Poštovana načelnice, ja bih Vas pitala šta je sa stipendijama koje dodjeljuje Općina Visoko, prošle godine u ovo doba smo primili prvu ratu stipendije, a ove godine, tačnije do kraja augusta nema još ni konačne liste. Lijep pozdrav, Amila

Opcina nazalost ne dodjeljuje stipendije, niti je u prethodnom periodu to cinila. Putem Opcine samo se provodi konkursna procedura i vrsi isplata stipendija, i to:

  • Stipendije Ministarstva za boracka pitanja ZDK i
  • Stipendije Ministarstva obrazovanja ZDK.

U mjesecu augustu tekuce godine iz budzeta ZDK prebacena su sredstva prve rate stipendija Ministarstva za BIZ ZDK za skolsku 2012/13.g. i ista odmah uplacena na transakcijske racune studenata.

Napominjemo da Opcina nema uticaja na kriterije niti odabir studenata kao ni na vrijeme objavljivanja konkursa, rezultata a posebno nema uticaja na isplatu stipendija. Stoga Vas upucujem na nadlezna ministarstva u Vladi ZDK.

Poštovana načelnice, obzirom na izraženu ekološku neosvještenost građana u našem gradu, interesuje me da li postoji mogućnost uvođenja Eko policije? Mislim da bi trebalo povećati broj kanti za smeće, jer je većina uništena, a na dijelu grada od Sebilja do Pošte, nije postavljena niti jedna kanta za smeće, što još više doprinosi zagađenosti grada. Obzirom na to da naš grad u posljednje vrijeme posjećuje dosta turista, trebalo bi posvetiti više pažnje čistoći grada. Unaprijed hvala na odgovoru. Lijep pozdrav, Melika

Poštovana Melika,

Nadležna općinska služba dobila je zadatak da obiđe teren i utvrdi stanje, te sačini Program postavljanja kanti za smeće. Inače, na ovom problemu se mnogo radi, ali je neophodna pomoć i saradnja građana. Eko policajce ćemo svakako nastojati zaposliti u narednom periodu.

Hvala na Vašem interesovanju.

Lijep pozdrav,

Načelnica Općine Visoko- Amra Babić

Zelim saznati zbog cega na ovoj web stranici pod kolumnom "kultura i sport", tacnije pod kolumnom "ustanove kulture", nije svrstana i ustanova "Galerija Likum 76" ? To je jako bitan segment kulture u nasem gradu. Tamo se nalazi arhiva i mnoga djela nasih umjetnika i akademskih gradjana koji to njeguju jos od 1976 godine.

Poštovani,

hvala Vam na javljanju, interesovanju i brizi za kulturu našeg grada. Ovim putem želim Vas informisati da u Visokom postoji Udruženje građana likovnih umjetnika "Likum 76", registrovano u Ministarstvu za pravosuđe i upravu Rješenjem o upisu promjena u registru ZDK pod brojem: 06-05-17-1/98 od 10.05.2013. godine.

Na web stranici Općine Visoko / podatke o istom možete naći na slijedećem linku /media/53494/kultura.pdf u rubrici Kultura i Sport (Informacije o udruženjima građana u oblasti kulture).

Općina Visoko je osnivač sedam Javnih ustanova, a informacije o njima možete dobiti na slijedećem linku: /%C5%BEivot-u-op%C4%87ini/javne-ustanove.aspx

Lijep pozdrav,

Amra Babić

Načelnica Općine Visoko

Poštovana načelnice, da li mozete poraditi na osvjetljenju djecijeg parka kod nekadasnje konobe "Laci"? Naime, prije par noci, kao slucajni prolaznik, vidjela sam da u istom pojedinci uzimaju narkotike i slicno. Inace je cijeli dio grada kojem pripada i spomenuti park veoma neosvjetljen te kao takav izuzetno nesiguran. U nadi da cete poduzeti odgovarajuce mjere srdacno Vas pozdravljam. Amina

Poštovana Amina,

Projekat osvjetljenja je urađen i u skoroj budućnosti očekujemo da će biti realizovan.
Dječiji park zaslužuje da bude osvijetljen iz više razloga i općinska vlast već je prepoznala problem i radi na njegovom rješavanju.
Srdačno Vas pozdravljam i zahvaljujem na javljanju.
A.B.

Poštovana Načelnice, kao prvo, čestitam Vam na mjestu Načelnice i vjerujem da ćete biti model i insipiracija mnogim mladim djevojkama da se uključe u politiku i time povećaju broj žena u procesima odlučivanja. Kao drugo, čestitam Vam i na web stranici koja je pregledna, jednostavna, ima dosta relevantnih informacija i radujem se da je opet posjetim. Za Visoko sam vezana za svoju rahmetli majku Munibu Sirčo, rođ Hanjalić koja je dugo godina živjela u Visokom kao radnica KTK i nekadašnja partizanka. Od nje smo se rastali davne 1987.g. Pitanje s tiče našeg sjećanja na nju. Moja rodica Amna Whiston, rođ Oruč, moj rođak Tarik Oruč i moja malenkost smo Munibina unučad. Željeli smo jako da u Visokom u kojem više niko od djece ni unučadi Munibinih više ne živi, ostavimo neki trag o njenom postojanju, a da to opet bude koristno za građanke i građane Visokog. Htjeli smo predložiti da, u skladu sa standardima koje propisuju nadležne ustanove, napravimo donaciju klupe za jedan od parkova u Visokom, na kojoj bi stajalo ime Munibe Hanjalić, godine rođenja i smrti i nekoliko rečenica o njenom životu. Vi ste sigurno upoznati da se nešto slično tome radi u svijetu i nadamo se da ćete nas podržati i uputiti koje dalje korake da poduzmemo. Još jednom, puno uspjeha u daljem radu Vam želim.

Poštovana,
hvala Vam na javljanju i veoma mi je drago što mislite na svoj grad. Također, mnogo Vam hvala na čestitkama u vezi sa novom web stranicom Općine, kao i mojim izborom na mjesto Načelnice.

Vi ste nam dali odličnu ideju. Veoma brzo ćemo Vam se javiti i predložiti način realizacije iste. Trenutno, u nadležnoj općinskoj službi vrši se izrada idejnog rješenja, te stvaranja pravnog osnova kako bi ovakve aktivnosti postale šira praksa.

S poštovanjem,
Amra Babić