Grad Visoko

22.09.2020

Postavljeni gumeni ležeći policajci u naselju Ozrakovići

Mjesna zajednica Željeznička Stanica zajedno sa Službom za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke Grada Visoko provela je postupak nabavke materijala za postavljanje “ležećih policajaca” u naselje Ozrakovići. Izvođač radova je Savico d.o.o. Sarajevo.

U cilju smirivanja saobraćaja utemeljenog na zahtjevima povećanja sigurnosti pješaka, naročite djece, danas je izvršeno postavljanje dva “ležeća policajca”. Tim činom postiže se smanjivanje brzine kretanja vozila u navedenoj zoni.

Ležeći policajci su od gumenog materijala, prema važećim propisima. Shodno ograničenju brzine, gumeni ležeći policajci su dužine 2.5 metara.

222

Prekoračenje brzine i neprilagođena brzina su najučestaliji problem današnjice koji doprinose nastanku velikog broja saobraćajnih nesreća u kojima se gube ljudski životi ili nastaju trajni invaliditeti povrijeđenih osoba. Zbog toga je regulisanje brzine centralni dio sigurnosnog sistema koji se sastoji od postavljanja odgovarajućih prepreka za smanjenje brzine kretanja vozila.

 

Press Grada Visoko