Grad Visoko

19.04.2019

ZAVRŠNO PREDAVANJE U OKVIRU EDUKATIVNOG PROJEKTA “ZAJEDNO ZA BOLJE SUTRA”

U Kulturnom Centru Altindag-Visoko, a uz prisustvo načelnice Općine Visoko mr.sci Amre Babić, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Visoko prof. Bajre Fejzića, komesara policije MUP-a ZDK Semira Šuta, ministra unutrašnjih poslova ZDK Daria Pekića, načelnika PS Visoko Fahrudina Pušine, komandira PS Visoko Elvedina Fišeka i uz mnogobrojne druge goste, organizirano je završno predavanje za učenike i roditelje u okviru edukativnog projekta „Zajedno za bolje sutra“, a koji su realizirali službenici MUP-a ZDK, odnosno Policijske uprave II- Policijske stanice Visoko, Kakanj i Breza na temu zloupotrebe droga i maloljetničke delikvencije.

Projekat je imao za cilj da se oko 5000 učenika osnovnih i srednjih škola, kao i 1000 njihovih roditelji upoznaju o štetnosti i posljedicama konzumiranja opojne droge, te da im se ukaže na druga društveno neprihvatljiva ponašanja. Izradu promotivnog materijala koji se distribuirao u okviru projekta, sufinansirala je Općina Visoko.

Predstavnici Policijske uprave II- Policijske stanice Visoko u sklopu navedenog događaja pripremili su prezentaciju fotografija sa predavanja održanih u osnovnim i srednjim školama, kao i fotografije sa mjesta uviđaja i zaplijene narkotičkih sredstava. Prisutni su imali priliku pogledati opremu koji koristi policija MUP ZDK, kao i policijska vozila parkirana ispred Kulturnog Centra.

Ovim projektom učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku prepoznati oblike ponašanja koji predstavljaju maloljetničko prestupništvo, prekršaje i krivična djela, te važnost građanskog aktivizma i odgovornost svake osobe u zajednici u kojoj žive.