Grad Visoko

21.07.2019

Hramovna slava i 162.godine postojanja crkve Svetog Prokopija u Visokom

Uz prigodnu svečanost danas je obilježena hramovna slava i 162. godine postojanja crkve Svetog Prokopija u Visokom. Svečanom programu prisustvovao je veliki broj zvanica, mještana i gostiju, koji su stigli iz svim dijelova Bosne i Hercegovine ali i svijeta, kako bi obilježili krsnu slavu crkve. Svečanom obilježavanju prisustvovala je i delegacija Grada Visoko i glavni imam Medžlisa IZ Visoko.

 

Obilježavanje je počelo Svetom liturgijom, koju je predvodio Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, nakon čega je uslijedilo lomljenje i podjela slavskog kolača prisutnim.

 

Nakon podjele kolača svim prisutnim se obratio mitropolit Hrizostom: „ Kao što možete vidjeti u toku je obnova hrama Svetog Prokopija, želim da se zahvalim svima onima koji su do sada pomogli u obnovi hrama i svima onima koji će u narednom periodu pomoći. Pozivam sve one koji mogu i hoće da pomognu. Jer ovaj hram je simbol naše vjere, našeg naroda“.

Zbog rekonstrukcije crkve Sv. Prokopija, postavljenih konstrukcija oko same crkve ove godine se nije vršila „litija“, nošenje krsta, ikona i crkvenih barjaka oko crkve.

Nakon svečanog dijela obilježavanja hramovne slave uslijedilo je narodno veselje i druženje svih prisutnih.

 

 

Press Grada Visoko