Grad Visoko

09.07.2020

Tužni ispraćaj: Devet identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici u subotu će naći svoj smiraj

Kolona sa posmrtnim ostacima devet identifikovanih žrtava srebreničkog genocida ispraćena je danas iz kruga JKP „Gradska groblja“ Visoko na mjesto konačnog smiraja – Memorijalnom centru u Potočarima.

Grad Visoko dvadesetu godinu za redom ispraća tužnu povorku na put ka Potočarima. Ovu povorku ispratili su članovi porodica, građani Visokog i drugih bh. gradova, kao i porodice drugih žrtava genocida.

Prisutnima se obratila gradonačelnica grada Visoko, Amra Babić sa riječima i porukom „Pamtiti I prenositi pamćenje na nove generacije je obaveza od koje ni jedan pojedinac nema pravo odustati. Zato u našim porodicama, u našim kućama – Srebrenica i priča o stradanju i genocidu koju je srpsko-četnički agresor sistematski , organizovano i planirano proveo nad bosnjačko-muslimanskim narodom u Istočnoj Bosni, moraju biti svakodnevno štivo. Naša sudbina je da našu istoriju sačuvamo kao što čuvamo našu svetu knjigu, svakodnevno je jezikom ponavljajući. Možda danas živimo po pravilima koja nismo sami pisali, možda Dejtonski sporazum nije pravedan ali možda u svijetu u kojem živimo pravedniji mir i nije mogao biti postignut. Ali živimo mir u svojoj zemlji, u svojoj vjeri, sa svojim identitetom I tradicijom. Živimo I moramo uspravne glave pod zvijezdama hoditi.”

Dole

„Prošlo je evo dvadeset i pet  godina borbe za istinu i pravdu koja nije konačna, 25 godina traganja za nestalima i sakupljanja kostiju po masovnim grobnicama koje još uvijek traje. Najbolje o dešavanjima u julu 1995 godine govore bijeli nišani u Potočarima, i ovi tabuti koje danas ispraćamo“, kazao je u svom obraćanju Elvir Špiodić.

Najmlađa žrtva je Salko Ibišević, sin Ahme, rođen 1972. godine, koji je u vrijeme genocida u Srebrenici imao 23 godine. Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Hasan Pezić, sin Alije, rođen 1925. godine. U vrijeme genocida je imao 70 godina.

Ove godine će biti ukopani i Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941), Kemal (Husein) Musić,(1968).

Ovog devetog jula ispraćamo devet šehida na vječni počinak uz dove da na Onom svijetu budu nagrađeni. Gradonačelnica Babić uputila je dove za stradale u proteklom ratu, za porodice stradalih da imaju sabura da preostale žrtve pronađemo, identifikujemo i dostojanstveno sahranimo.

 

Press Grada Visoko