Grad Visoko

26.06.2017

OPĆINA VISOKO TRADICIONALNO OBILJEŽILA DAN ŠEHIDA

Na području općine Visoko, tradicionalno je obilježen Drugi dan Ramazanskog bajrama, koji je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH proglašen kao Dan šehida. Predstavnici Općine Visoko, predvođeni načelnicom mr.sci. Amrom Babić, predsjedavajućim Općinskog vijeća Bajrom Fejzićem i predstavnici Koordinacionog odbora boračkih organizacija Općine Visoko, svečanim činom polaganja cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje su obilježili ovaj značajan dan na Centralnom Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima.

Nakon što je Mahir ef. Muzaferija proučio Asere, uslijedilo je prigodno obraćanje organizatora. Velikom broju naših sugrađana, koji su dostojanstveno obilježili ovaj dan, prvo se obratila Amra Tahmaz – Predsjednica UO OPS I PB, a zatim je uslijedilo obraćanje Ibrahima ef. Hadžića – glavnog imama MIZ – a Visoko i Senahida ef. Uzunovića – glavnog imama MIZ – a Gračanica.

Oni su, između ostalog, istakli da je naša obaveza da učestvujemo u rješavanju svih problema sa kojima se suočavaju porodice šehida i poginulih boraca i da mlađim generacijama prenosimo istinu o agresiji na našu zemlju, u periodu 92. – 95., kako se zlo više nikada ne bi ponovilo, jer 314 šehida, sa područja naše općine, su dali svoje živote za slobodu u kojoj mi danas uživamo.

Nakon toga, uslijedilo je obraćanje Općinske načelnice mr.sci. Amre Babić:

„Danas, pred našom mladošću, pred žrtvom 314 šehida i poginulih boraca, ponizno saginjem glavu. Ponizno saginjem glavu pred bolom njihovih majki i suzama njihove djece, ali ponosno podižem glavu sa obećanjem, da ćemo nastaviti njihovim putem, putem pravednih i poštenih, putem hrabrih i odlučnih koji nikada neće posustati u građenju Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, nedjeljive, demokratske zajednice svih njenih naroda. To obećanje dajem i to obećanje tražim i od vas“, riječi su načelnice Babić.

Sehidi Nacelnica

Centralni program obilježavanja nastavljen je čitanjem najboljih literarnih radova povodom Dana šehida, koji su na Javnom pozivu, koji je raspisala općinska Služba za finansije, privredu i društvene djelatnosti, u saradnji sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca „Visoko ’92 ” na temu: „Sjećanje na šehide”, osvojili prvo mjesto.

Podsjetimo, nagrade su osvojili: Samer Suljić – OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre i Elma Smailagić – MSŠ „Hazim Šabanović“ Visoko.

Nakon pročitanih pobjedničkih radova, Behaija ef. Zeherović i hor El – Emin iz Hanova su proučili ilahiju Šehidi, nakon čega se načelnica Amra Babić, sa predstavnicima boračkih organizacija, te mnogobrojnim građanima, uputila u obilazak šehidskih mezarja na kojima su proučene sure Jasin i Fatiha.

Sehidi GrobljaSehidi Mezari

Press Općine Visoko