Grad Visoko

30.03.2020

TOKOM VIKENDA NASTAVLJENA DEZINFEKCIJA ULICA I LOKALNIH PUTEVA U VISOKOM

Pripadnici Službe civilne zaštite Grada Visokog (CZ) tokom vikenda nastavili su dezinfekciju gradskih ulica i lokalnih puteva u prigradskim visočkim naseljima, sve s ciljem zaštite zdravlja naših sugrađana od pandemije koronavirusa.

Besprijekorna saradnja Gradske uprave Visoko, Civilne zaštite, Doma zdravlja, JKP Visoko i svih drugih javnih ustanova, preduzeća i službi koje su involvirane u novonastalu higijensko-epidemiološku situaciju, poslužila je kao pozitivan primjer, čak i mnogo većim gradovima, kako se treba, u najtežim vanrednim okolnostima, adekvatno brinuti o zdravlju svojih građana.

Podsjetimo, Grad Visoko je među prvim lokalnim zajednicama poduzeo aktivnosti na dezinfekciji svih ulica i puteva na gradskim i prigradskim područjima, što, također, Visoko izdvaja na samom vrhu liste bosanskohercegovačkih gradova , kada je u pitanju briga o svom stanovništvu.

Nedavno su, također, dezinficirani i svi objekti kolektivnog stanovanja, sve javne ustanove i preduzeća te kulturni i sportski objekti.

Dezinfekcija je izvršena uz nadzor i kontrolu stručne Službe za laboratoriju, sanitarnog i hemijskog inžinjera, koristeći sredstva bezopasna za ljude i okolinu.

Jedna od mnogobrojnih aktivnosti koja je imala izuzetno pozitivan odjek u javnosti je svakako instaliranje velikog broja dozatora sa sredstvima za dezinfekciju ruku na najfrekventnijim visočkim mjestima, a u narednom periodu Štab CZ Grada Visokog će, putem povjerenika CZ – predsjednika Mjesnih zajednica (MZ), distribuirati stanovništvu zaštitnu opremu (zaštitne maske, zaštitne rukavice i dr).

Povjerenici CZ – predsjednici MZ, već su zaduženi da zajedno sa članovima Savjeta MZ organizuju distribuciju i podjelu zaštitne opreme stanovništvu svih MZ na području Visokog.